De bästa fortsättningsserierna 1973-89

Här är ett inlägg som skulle platsa på frallan om jag inte förlorat tillgången dit. Det handlar om Bamse. Vilka är de bästa fortsättningsserierna i Bamse, serier som utvecklas över flera nummer? Jag vill lyfta fram fem kandidater. Den första är Skalmans tidsmaskin, från 1973. Här får man i många nummer följa hur Bamse, Skutt och Skalman besöker bland annat dinosaurier och Robin Hood. Skalman kan inte låta bli att föreläsa ens när en flygödla försöker äta upp honom. Tidig Bamse i all sin glans. Kanske är ändå Bamse och Brumhilda från 1975 snäppet vassare. Den rena Rune A-Bamse at his peak, med fantastiska miljöer och detaljer som ingen Bamsetecknare kommit i närheten av vare sig förr eller senare. När vi kommer fram till 1980 har spanske  hjälptecknaren Tora haft några år på sig att bli varm i kläderna och det märks i den fyndiga Bamse, Brummelisa och Raja Pekuni från 1980. Skalman är så oerhört skön i denna serie! Annars är Brummelisas spirande kärlek till Bamse det man minns bäst.  Nästa serie som lyser starkt i mängden är Bamse på Bali  som gick över två nummer, 8/80 och 1/81. Här gräver Rune A ner sig i eposet Ramayana och den indiska mytologin. Den ondskefulle prins Rawana, apan Hanoman...jag kommer aldrig glömma er. Rune försökte för övrigt veva det här en gång till 1985 när Bamseungarna råkar hamna hos Rawana. 1980-talet har många starka långserier. 1984 får Bamse träffa sin mamma och pappa; outplånliga intryck för varje läsare av Bamse. Med början i Bamse får veta farmors hemlighet får man över flera nummer följa med till Egypten och senare Jambolajernas ö. Storartade historier. Det sentimentala men också oerhört gripande skruvas upp ett snäpp till i den kanske bästa serien från Rune Andréassons senare år som manusförfattare, nämligen Vargens liv I-IV från 1988. Det är verkligen en sorglig historia, men som allt annat hos Rune A finns det mycket hopp.

Nå, nu har vi fem serier som ganska väl täcker in vad bra Bamseserier är. Man kanske borde haft med andra serier, personliga val, blabla. Lägg gärna en liten röst i ett inlägg så kan vi ha en tävling.

Kommentarer
Postat av: Oscar

Av nämnda kandidater måste jag nog puffa lite extra för berättelsen om Vargen som jag tycker är magnifik. I den berättelsen tycker jag idealen om tolerans, snällhet, förståelse och solidaritet förmedlas bäst och varmast. Dessutom visar den en verklighet som ofta förtigs i såväl Bamse som i andra barnserier/sagor/tv-program; de marginaliserade och utstöttas verklighet. Och inte då en sådan verklighet som Kapten Buster och andra bovar i Bamse figurerar i - den är lite för dråplig, harmlös och lustig.



En annan följetong som jag gillar är från 84/85, kanske? Bamse och Lille Skutt kommer hem från en semester och hittar en kryptisk lapp från Skalman som lyder "...förklarar om jag kommer tillbaka". Vet dock inte om den kvalificerar som en följetong - det är ju egentligen två olika berättelser som bara binds ihop löst i slutet av den första berättelsen.

2008-06-12 @ 15:48:23
Postat av: Anders

Mycket sant!



Jag tror det kan vara en senare, säg -86 eller -88. Är det inte Trollkarlens röda blomma...från -88? Den är förstås en klassiker med skön knarkpropaganda och antiknarkpropaganda i ett.

2008-06-12 @ 16:04:48
Postat av: Oscar

-88 är nog "Trollkarlens röda blomma" från. Den tidningen har kanske det snyggaste omslaget av alla - sumprumporna som gottar sig i lervällingen. Men jag tänker på berättelsen om den onde trollkarlen (Mephisto?) som experimenterar med diverse brygder på sina odjur, vilka förvandlas till sten i solljus - ett faktum som sätter käppar i hjulen för hans planer på, tadam, världsherravälde, nothing less. Men jag kanske blandar ihop de båda? Jag resignerar inför ditt minne.

2008-06-12 @ 16:17:16
URL: http://midnighttosix.blogg.se/
Postat av: Anders

Jag tänkte också på den serien - Skalmans farliga pärla - och det är därifrån det kommer. Man får följa Skalman som ung när han bodde i ett annat hus på en annan plats. Det är lite av mytologisk hjälte över hans ungdom, hur han likt en annan Herkules eller Perseus tvingas lösa en uppgift åt en ond figur. Det finns ganska många mörka serier från de här åren.

2008-06-12 @ 20:33:44
Postat av: Jakob

Bamses besök på Bali 1985 minns jag starkt från min barndom. En annan minnesvärd serie från ungefär den tiden, tror jag, var "Luguber den förskräcklige" (bara namnet är ju värt Nobelpriset). Nästan lite pellefant-känsla över den serien, med äventyr och onda trollkarlar.

Skalman som ung, den serien har jag inte läst men den verkar klart bra. Jag antar att det är där han tar droger?

2008-06-13 @ 09:06:48
URL: http://childejakob.blogg.se/
Postat av: Anders

Luguber, i Bamse och de tre svärden, nummer 2/84. Den första serie Bo Michanek tecknade (löst och ledigt) och otroligt bra. En av mina absoluta favoriter. Skalmans äventyr, han testar opium eller så i ett nummer från 1988, serien heter något i stil med Trollkarlens röda blomma. Det väckte en hel del debatt både då och när serien gick i repris på nittiotalet.

2008-06-13 @ 10:25:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0