Dylan på Debaser 1 år

Idag för ett år sedan, vid den här tiden, tror jag att jag satt på tåget till huvudstaden, eller kanske stod jag redan i kön på Medborgarplatsen? Hur som helst, en legendarisk spelning, svajig start åsido, när han gick på mitt framför näsan på en....och Most Likely You Go Your Way som första låt - hurra! Den som orkar kan leta upp inlägget jag skrev då på den gamla bootlegbloggen. Det bästa skrev annars H., på sin numera lösenordsskyddade blogg. Ja, Dylan på Debaser 1 år, jag gratulerar!

image2

Vi två (eller tre) i soffa

image1

!

Ännu mera återcirkulerat

Lowell, 2/11 1975 - snart i cirkulation?

Rolling Thunder Revue tillhör det mest mytomspunna Dylan gjort. Det är så mäktigt att se och höra honom dansa omkring i sin vita hatt, prydd med fjädrar och blommor, och ansiktet sminkat benvitt. Blood On The Tracks för första gången live, Desire likaså, trots att den inte kom ut förrän året därpå. Den officiella dubbelskivan Live 1975 dokumenterar turnén på ett bra sätt, men det finns många, många saker att förföras av från denna tid. Alla åskrevyer från hösten -75 har fångats på band, med undantag från spelningarna 1:e, 2:e och 15:e november.

Men...tydligen ska en låt från konserten i Lowell den 2:e november ha spelats i Vault Radio häromdagen, vilket betyder att det okända inte längre är okänt. Det var en låt med Rolling Thunder-ensemblen (bestående av ungefär femtioelva kända och okända musiker) som sändes ut, men rimligen innebär detta att Dylan också finns inspelad. Kan detta vara något som ska släppas officiellt? Eller blir det en ny och underbar bootleg?

2006-apr-14 @ 12:20:55 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Knasolett på lätt sätt

Under de för inte så längesedan avslutade olympiska vinterspelen åt H något hon kallade för hockolett. Det var väl egentligen en vanlig knasolett, d v s en omelett som tillagats av antingen mig eller H. Men under OS åt hon alltså en speciell hockey-omelett.

Nu driver (hm?) jag inte den här bloggen för att skriva om mat. Om det inte har någon koppling till herr Zimmerman, förstås. Vad äter Bob? Numera sägs han ha slutat med fläskkött, för hälsans skull. Mycket Soul food har det blivit genom åren, enligt litteraturen. Annars är han, liksom Skalman, säkert förtjust i frukt. Det finns en bild från Rolling Thunder-turnén där Bob ligger utsträckt på en soffa. På bordet bredvid honom står en skål med granatäpplen.

Dylans texter nämner ofta både mat och dryck. Servitrisen i "Highlands" antar att Bob vill ha sina ägg hårdkokta. Annars är en enkel iakttagelse att han i sina texter i likhet med bluessångare som Robert Johnson och Bessie Smith använder köket och maten i överförd bemärkelse. En låt som dyker upp i huvudet är den här med Bessie Smith:

Nobody in town can bake a sweet jelly roll like mine, like mine
No other one in town can bake a sweet jelly roll so fine, so fine
It's worth lots of dough, the boys tell me so
It's fresh every day, you'll hear 'em all say
Don't be no dunce, just try it once
You'll be right in line
Somebody told me I made the best jelly roll in town, I say in town
You must admit that I'm a jelly roll bakin' hound, bakin' hound
Good jelly roll, jelly roll is so hard to find
We always get the other kind
Nobody in town can bake a sweet jelly roll like mine

Det ångar om henne, inte sant? Smith sjunger ju också "Gimme a pig-foot, and a bottle of beer", mer rakt på sak kanske. Dylan befinner sig ibland i köket ("I'm in the kitchen with the tombstone blues") men han kan också konsten att bara njuta av mat och dryck, som här från Nashville Skyline:

Raspberry, strawberry, lemon and lime
What do I care?
Blueberry, apple, cherry, pumpkin and plum
Call me for dinner, honey, I'll be there

Saddle me up my big white goose
Tie me on 'er and turn her loose
Oh me, oh my
Love that country pie

2006-mar-22 @ 22:01:07 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks (0)


 

Vådan av att sitta i soffan för länge

En samlare kan behöva en stor soffa att breda ut sig i. Särskilt som inspelningen av den första konserten på Earl's Court i London 1981 så sakteliga breder ut sig på hårddisken. Det sägs att Bob var besviken 1981, besviken på kritiken och publiken. Inte första gången hans publik buar åt något man inte känner sig trygg med. Det okända skrämmer, rör inte min kompis, und so weiter. Jag tycker i alla fall Caribbean Wind är en vacker sång. Det finns många skatter i skarven mellan det sakrala och profana i Bobs verk - i bägge ändar.

Det var nog tur att den här inspelningen dök upp i mitt medvetande, så jag får annat att tänka på. Kanske är det fel av mig att ägna så mycket tid åt detta samlande. Hanna har Bamse, är med i hans gäng, Bamsegänget. Det var som hon sa häromdagen, "om nu allting är meningslöst kan man ju lika gärna göra det man blir glad av" - så sant, så sant.

2006-mar-21 @ 23:34:52 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Versioner, mutationer del 1

Jag lyssnar just nu på konserten i Red Bluff, Kalifornien, 2002. Det slog mig när jag småläste i Olof Björners "Yearly Chronicles" (tillgängliga här ) att jag hade inspelningen men inte bränt den på skiva. Bob gör några låtar av Warren Zevon, finkänsligt och med engagerad sång. Han framför också Brown Sugar, vilken, när jag i detta nu hör den, påminner om hur bra Stones är.

Nu till något helt annat. Jag brukar när jag hör en särskilt bra version av Bobs verk roa min omgivning (nåja) med att "sticka ut hakan" och utropa "Det här är Bobs bästa låt!". Så nu slänger jag ur mig fem oundgängliga nummer ur det tillgängliga konsertmaterialet:

1. Abandoned Love - New York 3/7 1975 (I väntan på Rolling Thunder Revue, en magisk version!)
2. Ain't Gonna Go To Hell - Toronto 19/4 1980 (Bra kvällen därpå också)
3. Tangled Up In Blue - Rom 19/6 1984 (En låt som alltid låter lika bra, hur den än låter...tihi)
4. Down In The Flood - New York 1/1 1972 (Bob dyker upp på en The Band-konsert)
5. Señor - San Franscisco 18/11 1980 (Mandolinen framträder här, inte saxofonen som fallet var på 1978 års turné)

2006-mar-18 @ 15:29:53 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks (0)


Lallarlistan

Det var tänkt att jag enbart skulle presentera några arketypiska töntar, men lämnar det till H. Min småsura lista ser nu ut så här:

1. Donovan - "Dylan was a better poet, but I think I was more innovative musically" - sådant har han faktiskt sagt. Donovan har också gett ut samlingsskivor där han förklarar sina egna låtar. Go get me my pistol, babe...som Bob sjunger.
2. Roger McGuinn - töntifierade fler mästerverk av Dylan än någon annan. Något stämmer inte när man tittar på gamla bilder på The Byrds. Det finns en kille som inte borde vara där. Han heter Jim McGuinn, men vill kallas Roger.
3. Pete Seeger - musikhistoriens längsta banjohals i händerna på denna 103-åriga kompositör, skyldig till sången "Be nice to your parents".
4. Hip-hop - jag tar mig friheten att döma ut en hel kultur bara för att jag känner för det. Som en kille på förra sommarens jobb sa: "2 låtar av 200, det är ett ganska dåligt ratio".
5. Petter - "De personerna borde fan avrättas, på riktigt. Det är ingen mänsklig rättighet att ladda ner musik" - han är inte den skarpaste kniven i lådan, Petter Alexis.

2006-mar-12 @ 12:28:54 Permalink Allmänt Kommentarer (6) Trackbacks (0)


Mera återcirkulerat

Tillåt mig citera (bloggen bryter ny mark)...

"det var inte en särskilt bra kväll, bara butchar. ungefär som att förfesta med ett gäng hockeygossar. jag hamnade i något slags triangeldrama utan att medverka och min brist på autentisk sexuell läggning verkade problematisk. min byst väckte stor uppmärksamhet och den gifta flatan började tafsa. jag gick hem i regnet."

2006-jul-29 @ 21:11:51 Permalink Allmänt Kommentarer (16) Trackbacks (0)


 

Gräsänkling"Anders bilddagbok är den bästa sedan bildbevis" (okänd)

2006-jul-28 @ 13:07:53 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


Fezen är min!
Jakten på fezen tvingade mig att uppmärksamma band jag inte brytt mig om förr. Som King Crimson, Led Zeppelin och några som kallade sig Quicksilver Messenger Service. Det går alltså att lyssna på annat än Bob - eller?

2006-jul-26 @ 17:35:49 Permalink Allmänt Kommentarer (8) Trackbacks (0)


I skogenJag har skapat en bilddagbok. Det är en väldigt stilig bilddagbok om jag får säga det själv.

2006-jul-25 @ 00:31:01 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


Ramblin' outa the wild West


2006-jul-21 @ 13:38:54 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


Välj rätt tracker

Jag tänkte roa mig med att betygsätta olika trackers för musik i allmänhet och Dylan i synnerhet. Några länkar sätter jag inte ut eftersom man aldrig vet vilka intresseorganisationer som lagrar min datatrafik.

Dimeadozen - Världens bästa tracker, kvalitativt sett. Här finns saker som inte finns på andra ställen och den är oerhört snabb. En sluten men öppen värld med hundratals Dylanologer. Enda kruxet är petigheten med vad som får laddas upp och delas ut. Har fragment av en låt eller ett filmklipp förekommit i något sammanhang som kan anses officiellt får det inte laddas upp. Det kan vara fem sekunder av en Dylanlåt som förekommit i en fransk dokumentär om The Band från 1986 och som sedan släppts på VHS i England - då är det klippt. Å andra sidan är kvalitetskontrollen strikt också när det kommer till "lossless"-problematiken. Om någon mot förmodan skulle lägga upp en bootleg som någon gång i sin ljudhistoriska kedja komprimerats till Mp3 plockas den ned av en administratör. Laddar man upp måste man uppge hur man fått tag i materialet. Slutligen, om vill man ha tag i de allra senaste spelningarna Bob gjort är Dime platsen. Ibland dröjer det bara timmar efter en avslutad konsert innan den finns på Dime.

Bootcity - Mindre nogräknad tracker, på gott och ont. En del officiellt släppt material finns tillgängligt. Tyvärr har det hänt att material som laddats upp varit komprimerat, då det inte tycks finnas några oberoende administratörer som på Dime. Mycket Dylan som laddas upp har på sistone gått genom den diktatoriske Raoul Duke, en person som vägrar uppge ursprunget till bootlegs han laddar upp och ser rött om någon knystar "lossy?".

Dylantree - En sida som snart läggs ner. Det är synd, eftersom hela Bobs serie av radioprogram funnits att hämta här. Antalet användare är mycket mindre än på större och mer allmänna trackers varför material som laddats upp för över ett år sedan fortfarande syns "utåt" och har aktiva användare.

Pink Robert - En galning från Kroatien som älskar att lägga ut bootlegs som är "remastered" på sin sida. Det är i PR:s fall oftast rent trams och det går lika bra att dra upp diskanten på sin stereo som att skaffa specialversioner av en gammal inspelning. PR sägs vara bannlyst från Dimeadozens kommentarsdatabas, något som roar mig en del.

Lossless Legs - Främst en tracker för Grateful Dead men ibland dyker det upp en del Dylan. Helt OK.

The Trader's Den - Huvudsakligen länkar till andra trackers och oftast laddar man upp och ned på andra ställen.

2006-jul-21 @ 01:58:39 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


Modern Times provlyssnad

Det går att lyssna på 30 sekunder av varje låt på Modern Times på nätet (Amazon och Sony) och även möjligt ladda ner "hela" plattan (10 spår à 30 sekunder) via Dylantree. Jag lyssnade på första halvan av skivan. Ett klipp, låt nr 4, var särskilt tilltalande, men annars är det mest frustrerande att inte ha hela paketet ännu. Bobs röst låter dock helt ok, så mycket kan sägas.

2006-jul-19 @ 15:54:41 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


I Horndal hos vår finska pralin

Vi hälsade på i Horndal hos misan Mano och levde furstligt på det stora familjegodset. Jag fiskade lite i sjön som rinner förbi utanför huset (eller "damm" om man bortser från in- och utflödena, tihi) och bärgade tre små mörtar. Labradortösen Wilma tyckte om mig, eller så tyckte jag om henne. H. frös en smula men det fanns vin och värmelement lite varstans. Jag gillade Dalarna och jag gillar Björnfamiljen.


P.S. Här finns några fina bilder på Bob i Rom. D.S.

2006-jul-17 @ 23:30:52 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks (0)


Mano, hovfotografA. och H. live at Fyrisån. Low water everywhere...Fotografen och mer.

2006-jul-06 @ 15:08:30 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


Småpretentiöst konstaterande av läget

Jo, det är så att vi väntar på Modern Times. Det är 50 dagar kvar, om inga förseningar inträffar. Till dess planerar vi våra semestrar i Dalarna och eventuellt i Göteborg. Men jag har ju alltid semester, en ständig turist i tillvaron. Jag tar del av enkla nöjen som snus utan nikotin, kaffe, film, massor av film. Samt givetvis samlandet. Igår fick jag Hanna att spela gitarr med mig, det var fint. Vi tacklade några spår från Good As I Been To You och World Gone Wrong men finner oss annars väl till rätta i mer countrydoftande saker som You Ain't Goin' Nowhere. Om jag bara kunde få henne att ta anständiga F- och B-ackord....samt föbättra min egen stämsång. Men, luften står nästan stilla och jag hoppas att apelsinplantorna i fönstret blir ett stiligt träd inom några år. Jag klagar inte, nej.

2006-jul-06 @ 14:53:53 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks (0)


Alicia Keys

Ur dagens The Observer:

It has been five years since the release of Bob Dylan's last album, but any notion that the 65-year-old singer might have lost touch with the contemporary world is dispelled by the first verse of 'Modern Times', the opening song on his new record.

'Thunder on the mountain, fires on the moon, There's a ruckus in the alley and the sun will be here soon,' it begins, before quickly skipping to the lines 'I was thinking about Alicia Keys, couldn't help from crying/When she was born in Hell's Kitchen, I was living down the line/I'm wondering where in the world Alicia Keys could be/I been looking for her even clean through Tennessee.'

2006-jul-02 @ 15:10:54 Permalink Allmänt Kommentarer (12) Trackbacks (0)


...

Jeltsin död!

"They say whiskey will kill you but I don't think it will" - kanske inte, men kanske vodka? Hur som helst, jag minns särskilt Boris version av "Kalinka" i något offentligt sammanhang, totalt kompromisslös.

2007-apr-23 @ 20:20 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


 

Angående mapparna

"And it got worse. I began collecting rehearsal tapes and interviews. Worse still, sound checks, in which Bob and the band?or sometimes just the band, but what the hell?would test the concert set-up hours before a show."

http://www.walrusmagazine.com/articles/2006.01-music-addicted-to-dylan/

2007-apr-22 @ 15:06 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Hört på kalas

"Mp3? Nu är det FLAC som gäller!"
"Vad är det?"
"Det är något lossless-format."

2007-apr-16 @ 10:09 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Överraskningen

Newcastle, England
Metro Radio Arena
April 12, 2007

2. House Of The Rising Sun (Bob on electric guitar)

(saxat från setlistan) ---> klipp på du-tuben.

2007-apr-13 @ 17:36 Permalink Allmänt Kommentarer (14) Trackbacks (0)


Ny blogg i stan

http://frall.blogg.se/

Ett gemensamt projekt, F.R.A.L.L. Det är alltså där jag håller till mest.

2007-apr-09 @ 17:03 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


080320

Jag har inte hört så mycket från vårvinterns turné i Sydamerika och USA. Nu lyssnar jag dock på Dallas från 23:e februari. Jag konstaterar att bandet låter ganska fokuserat och att Dylan sjunger bra och inte slarvar alltför mycket. Så, det var det jag ville skriva.

Tillbaka i stan med gammal skåpmat: del 1

Bloggen återuppstår och  skåpmaten är både matig och välsmakande. Här är del 1 av den i Google cachade röran av gamla inlägg jag publicerade 2006-2008. Mer följer!


Man In The Long Black Coat, m fl, från Köpenhamn

Det är makalöst vilken sånginsats! Dessutom några textvariationer. Här, grym inspelning också, t o m fint ljud i mp3. Orgeln passar väldigt bra, jävla danskar.

2007-apr-04 @ 23:42 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)


Scandinavium -07

Göteborg, 1 april. Det var mäktigt första halvtimmen men sedan tappade han lite fokus. Ljudet var grötigare än i Globen och TUIB blev lite väl svajig och heterogen, även om jag anar avsikten att belysa historien rent musikaliskt genom att klä den i olika kostymer under ett och samma tillfälle (om omskrivninen är begriplig). Annars var det kul med allt munspelande, fint att han intresserar sig mer för det! Humör? En sur vändning mot Kimball i TUIB, samt en allmän känsla av att han ville något som bandet inte svarade på (annars rätt friskt nickande, lite knasigt uppspelt!). Bäst? Att få höra It Ain't Me Babe i en så ömsint version, det värmde. Jag känner mig allmänt mätt på Dylan för stunden annars, inte så konstigt då veckan inleddes med den magiska spelningen på Debaser och sedan följdes upp av kristallklart allvarliga Globen. Låtlistan förresten...någon liten överraskning vore på sin plats, mindre rutin. En normalbra kväll igår, inte dåligt alls men inte heller någon magi i så stora doser som tidigare under veckan. Dels berodde det på ljudet, dels på Bobs sviktande fokus (glömde ord, avstod från stora ackord till förmån för plinkande på orgeln...) men kanske framförallt på publiken. Varför jublade bara jag i underbara Spirit On The Water när han mässade "You think I'm over the hill/You think I'm past my prime"? Jag trodde verkligen att det skulle vara ingrott redan nu, ungefär som "Even the president of the United States sometimes have to stand naked".

Tillägg: Från vad jag kan höra är den nyligen utlagda inspelningen från Scandinavium ljudmässigt mycket bra  (tyvärr hörs inte mitt tafatta rop som nämndes ovan).

2007-apr-02 @ 09:25 Permalink Allmänt Kommentarer (15) Trackbacks (0)Hej du tysk

Hej, du tysk!
Både stark och kysk
Ja, man kan tro att du var rysk
Men du är german hela dan
Och lite full i fan
Så hej på dig du tysk!

Den här kupletten lanserades mitt under kriget, sällsynt illa valt tillfälle, alltså. Toppklass!

2007-maj-31 @ 20:13 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Från källaren

På väg till Konsum för att köpa fil kom jag att tänka på doften i källaren i huset där AJ bodde. Det var ett ganska ordinärt hus men AJ:s mormor bodde på undervåningen och AJ:s föräldrar var väldigt gamla för att vara föräldrar. Av utseendet att döma borde de båda varit över femtio redan när AJ började skolan. De första skolåren hade AJ en morfar men snart var bara mormor kvar. Hon hällde upp yoghurt i glas, vilket jag tyckte var mycket ovanligt. Hon kunde prata om AJ:s tjocka hår (vilket inte alls var tjockt) och kylan som långt fram i maj tvingade AJ att klä sig i vinterkläder. Kanske berodde rädslan för kylan på rädsla för frisk luft; undervåningen var som en gravkammare i öknen och övervåningen där AJ:s mamma höll till (hon var hemmafru) var alltid varm av matlagning och strykjärn. Källaren var den enda plats i huset jag minns som behaglig i temperaturavseende. Där förvarades äpplen under vintern och tillsammans med cykelslangar och motorolja bildades alltså den här doften som jag inte kan glömma. Särskilt ofta blev jag påmind om doften när AJ hade följt mig i spåren och skaffat akvarium. Vi var både vänner och rivaler i hobbyn. Eftersom AJ var enda barnet fick han allt han pekade på. Visserligen var det ganska dåliga saker då det mesta i leksaksväg köptes på postorder. AJ:s mor var ju hemmafru och gick sällan ut, förutom till mataffären med sin alldeles egna kundvagn. Men till akvariet köpte AJ själv tillbehör och då dög inte postorder. I rask takt tycktes hans färdigheter i källaren ta honom till en unga akvaristers elitserie. Glasskärare och tid fick han av sin far, en gammal stöt utan hår. Min far hade en stor rödvitgrå hjälm till hår och höll oftast till bland sina veteranbilar och lät mig söla med vatten och fiskar bäst jag ville. AJ:s stjärna steg snabbt. Han skaffade ett nittioliters akvarium efter de inledande försöken med en behållare på 37 liter. Hans mormor klagade som väntat på fiskarnas bleka färger. Det mesta av liv var farligt för henne och hon ville helst att AJ skulle sitta hos henne i köket utan att ha vare sig vänner eller intressen. Men AJ fortsatte. Han kom på idén att blanda några olika torrfoder till ett enda, varpå något han kallade Mix för akvariefiskar var uppfunnet. Jag gjorde detsamma men var tvungen att hitta på en konkurrent: Mixi-mixi. Min blandning bestod bara av torrfoder och mygglarver och var ganska fantasilös. På dörren till min vän och konkurrents rum satt en dag en skylt: "Fiskodling pågår. Stör ej!".

2007-maj-29 @ 16:07 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks (0)


Rubriklöst inlägg

Ja, det gick rätt bra. Som H. sa, det roligaste vore ju om man fick en e-postadress i stil med blabla@sr.se. Om inte, jag kör surt sa räven och har ändå fler intervjuer i stuprännan. Sedan vann ju Laget idag. Inte för att skinnvästarna Gais haft något lag att skryta med de senaste femtio åren men viktigt att fortsätta den inslagna vägen. För övrigt dömer jag ut Berwaldhallens exteriör, Stasi hade dock gillat den.

2007-maj-28 @ 23:26 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


SRF Ljud och jag

Hurra för mig, eller rättare min förmåga att svänga ihop snygga ansökningar. Synd att jag alltid uppför mig som Carl Fredrik Hill på intervjuerna, men det ger sig väl. Jag studerar en uppsats om katalogisering av ljudmaterial som förberedelse, samt funderar på hur jag ska kunna  nämna min samlarfetisch på ett seriöst sätt. Radioarkivet alltså, de vill ha en figur som katalogiserar radioprogram. Jag har ju redan tagit mig an den serie program H. gjorde mellan 1985 och 1988 så jag borde vara given. Jag kan använda Egon och Valborg som referenser, mer osäkert om Blåen ställer upp. Funderar apropå ingenting att skriva ett inlägg om överskattade fenomen och vanföreställningar men inser att intresset för fotbollsrelatade schismer är extremt lågt bland fåtalet läsare av denna blogg. För övrigt kom S. in och jag fick assistera henne i jakten på en Etologibok. Apropå bibliotek och djur borde biblioteken inte göra sig av med klassiska faktaböcker för barn som de om hajar och dinosaurier. De finns fortfarande men inte i det utförande jag minns. En gång debatterade två små personer vem som läst flest av böckerna om dinosaurier, grottmänniskor och hajar. Scenen ägde rum på biblioteket i Frölunda kulturhus och jag var där. Person 1 hävdade att person 2 varit hos tandläkaren en viss dag och att han, person 1, då läst alla böcker flera gånger om. Året var 1983 men jag kan förstås ha fel.

2007-maj-25 @ 16:25 Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks (0)


FelmeddelandeEn blinkande skylt som plågade Amiga-användare ofta och länge. I slutet gav nästan varje diskett jag satte i upphov till detta meddelande. Jag hittade en förklaring till siffrorna och "gurun" på Wikipedia, men det är så dags nu!

2007-maj-24 @ 15:44 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Pejlarna

En till mig närstående person är rädd för TV-pejlare. Jag hävdar att verksamheten är en bluff. Det finns inte och har aldrig funnits någon högteknologisk utrustning för ändamålet utan det handlar om lallare som knackar dörr. Det är väl på sin höjd som i Nilecity, där Johan Rheborg håller fram en slipmaskin med psykedeliskt målad slipskiva: "Du har inte betalt radiolicensen. Det blir femtio spänn!" Dessutom, kan man inte bara se på tv på datorn istället? Jag hittade en artikel om de s k pejlarna, med följande avslöjande passage:

Varför använder ni inte tv-pejlingen så ofta?

- Det är en klumpig utrustning. Dessutom måste vi vara två personer och pejlingen tar också extra lång tid. Det är betydligt smidigare att gå efter listorna vi har.

2007-maj-24 @ 13:26 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Live at the Ritz

Jag passar på att återuppleva några av de hetaste dataspelen från 1989-90, från Amiga-tiden givetvis (ingen hade något annat). Pontus Jonasson hette en figur i min klass som bodde i ett hus på Västra Palmgrensgatan i Långedrag i Göteborg. Han hade en hel klase bröder som alla såg ut som de snygga killarna i amerikanska High School-filmer från samma tid. Det fanns andra som hade både bröder och datorer med Pontus hade alla spel man ville ha. Det fanns något skrämmande med hela grejen: Iron Maiden-planscherna på övervåningen i huset där Pontus bodde och kombinationen sommarlov, pizza, dataspel och vid något tillfälle film med nakna människor på den stora Bang&Olufsen-TV:n i vardagsrummet. Jag var, och är, dålig på att inte få samvetskval när jag gör något jag får hjärtklappning av och struntar i middagstider för...det hände att jag hängde hos Pontus en hel dag och knappt åt något alls. Hur som helst, det hetaste spelet en period hette Shadow Of The Beast och hade inget med Iron Maiden att göra utan var ett stämningsfullt plattformsspel med hypnotisk musik. Det ansågs nyskapande för sin tid och håller faktiskt fortfarande.

2007-maj-23 @ 11:49 Permalink Allmänt Kommentarer (9) Trackbacks (0)


Den döende bloggen


2007-maj-22 @ 13:49 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Hej

3973 kr i räkningar denna månad.

2007-maj-22 @ 13:47 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Hej


2007-maj-21 @ 16:29 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Systerdotter i Gbg häromveckan


2007-maj-13 @ 21:54 Permalink Allmänt Kommentarer (6) Trackbacks (0)


Bloggens huvudområde upphör att finnas till

Nu lägger jag ner att samla på Dylan. Inget mer 1996-06 blablabla LTB LB-si-och-så. Det har varit så tröttsamt med hysterin, särskilt med tjugoåtta versioner av varje konsert som omedelbart slängs upp och hyllas och tankas ner av hundratalas personer på en gång. Jag är trött på det liksom på alla dessa uppgraderingar och omstöpningar och ljudtrams och ställer undan mitt arkiv någonstans, över tvåhundra dvd-skivor, så slipper jag skiten. Vill någon ha mitt konto på Dimeadozen eller Hungercity så ropa, men det rekommenderas inte.

2007-maj-13 @ 10:17 Permalink Allmänt Kommentarer (6) Trackbacks (0)


Dagens bok


2007-maj-10 @ 17:27 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


Skatt


2007-maj-07 @ 15:06 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


En man av folket


2007-maj-05 @ 10:42 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


En mystisk man

Han går mellan biblioteken i Stockholm som en osalig ande. Jag har noterat att han gärna läser uppslagsverk. En gång frågade han efter en gammal utgåva av Bonniers musiklexikon (klandrar honom inte, den nya utgåvan är innehållslös). Håret är praktiskt framåtkammat och skägget medellångt. Han är klädd i blått, jacka och byxor.

2007-maj-03 @ 16:38 Permalink Allmänt Kommentarer (9) Trackbacks (0)30.VII

Körde lite improviserad skyltning med bibliotekets Bergman efter budet om hans död. Vi hade bara tre böcker, fast han uppmärksammades över hela vårt kalhuggna klot idag! Ja, folk vill ju ha deckare va. Borde man åtminstone inte ha Bergmans bästa film på dvd, Det sjunde inseglet? Annars, en känsla av att just detta bibliotek aldrig lämnar mig oberörd. Cynism blandas med varma känslor. Varför skaffa internetbank om man inte har dator hemma? Och varför inte lära sig lite svenska så man kan sköta betalningarna själv? Jag gjorde en av många hjälteinsatser när jag drev fram utlånet av Bamsebiblioteket framför nyare årgångar av Bamse. Bra där! Nu får de små liven Bamse 1-6 1974 hellre än skiten som prånglas ut i Bamse, Skutt och Skalmans namn på 2000-talet: "Ta de här, de är mycket bättre!". Jag hänvisar i övrigt till "Frallan" (se länklista) samt till H. Flyckt, Bamsesamlare av första graden. Själv håller jag mig till Sporfiskarnas årsbok 1970 - äntligen på Tradera - för "visst finns det plats också för familjens kvinnor i fiskebåten"!

2007-jul-30 @ 15:09 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)
not a house, it's a home

Jag ska, som är allom bekant, flytta ihop med en person och säljer därför min lägenhet. Titta in på Hemnet, 625 000 i utgångspris, Fålhagsleden 3C. Kommer man på visning får man se delar av min bootlegsamling, bara en sån sak.

2008-jan-12 @ 21:43 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)GBS 4 från Scorpio

Den här veckan intresserar jag mig för volym 4 av GBS. Tappningar jag inte hört och saker jag kan ha hört men glömt. Som alltid är Scorpios grejer bra och snygga. Sidewalks, Fences and Walls tycks ha mp3-ursprung. Men vem bryr sig om sådant när man får Going, Going, Gone i en sådan febrig version, där man anar hur Dylan har bandets komp i lurarna.

Disc 1

1 Ranger's Command, Sept. 29, 1961, Gerde's Folk City, NYC
2 Baby Let Me Follow You Down, Dec. 22, 1961, Minnesota Hotel Tape
3 Midnight Special, Feb. 2, 1962, Belafonte session rehearsal, Bob on harmonica
4 Makes a Long Time Man Feel Bad, Cynthia Gooding radio show, February 1962
5 Baby Please Don't Go, Freewheelin' Bob Dylan outtake, April 25, 1962
6 Ballad of the Gliding Swan, Madhouse on Castle Street, BBC broadcast,recorded Dec. 30, 1962, or Jan. 4, 1963
7 James Alley Blues
8 Long Time Gone
9 Only a Hobo
10 Not the Cough Song
11 A Hard Rain's a-Gonna Fall,. Tracks 7-11 from MacKenzie Tape, NYC, April 1963
12 Troubled and I Don't Know Why, Aug. 17, 1963, Forest Hills, N.Y., duet with Joan Baez
13 Ballad of Hollis Brown
14 Boots of Spanish Leather
15 North Country Blues
16 Seven Curses, Tracks 13-16, Oct. 26, 1963, Carnegie Hall, NYC
17 Eternal Circle
18 Mr. Tambourine Man, Tracks 17-18 May 17, 1964, Royal Festival Hall, London
19 Outlaw Blues. Jan. 13, 1965, studio session
20 Can YOU Please Crawl Out Your Window, Oct. 25, 1965, studio
21 Keep It With Mine, Feb. 15, 1966, studio

Disc 2

1 Tell Me Momma, May 14, 1966, Liverpool
2 I Ain't Got No Home, Jan. 20, 1968, Guthrie Memorial Concert, NYC
3 See That My Grave Is Kept Clean, Basement Tapes
4 One Too Many Mornings, Feb. 18, 1969, Dylan-Cash Nashville session.
5 Song to Woody, May 1, 1970, studio
6 If Not for You, July 31, 1971, Concert for Bangladesh rehearsal, NYC
7 Put My Money Down
8 For You, Oh Babe, for You, Tracks 7-8 are Nov. 9 and 17, 1971, studio
9 Going Going Gone, studio, Nov. 5-6, 1973
10 What Will You Do When Jesus Comes?, studio, October 1975
11 No Man Righteous, Nov. 16, 1979, San Francisco.
12 I Will Sing, April 20, 1980, Toronto.
13 Let's Keep It Between Us, Rundown Studios, October 1980
14 Shot of Love
15 In the Summertime, Tracks 14-15 rough mixes, May 1981
16 Let It Be Me, studio, May 1981
17 The Groom's Still Waiting at the Altar, rough mix, May 1981
18 I and I, "dub mix," spring 1983
19 Sidewalks, Fences and Walls, studio, May 5, 1987

Disc 3

1 Soon, March 11, 1987, Gershwin concert, Brooklyn, N.Y.
2 Ring Them Bells
3 Dignity, Tracks 2-3 demos, March 1989
4 Two by Two
5 Born in Time
6 Wiggle Wiggle
7 TV Talkin' Song
8 Unbelievable
9 Under the Red Sky, Tracks 4-9 studio, spring 1990
10 Polly Vaughan
11 Catskill Serenade
12 Miss the Mississippi
13 Sloppy Drunk, Tracks 10-13 studio, June 1992
14 If You Belonged to Me, Dylan's garage studio, summer 1993
15 Any Way You Want Me
16 Lawdy Miss Clawdy
17 Money Honey 1
18 Money Honey 2, Tracks 15-18 studio, Sept. 30, 1994
19 I Can't Get You Off My Mind
20 Return to Me
21 Red Cadillac and a Black Mustache, Tracks 19-21 various studio sessions
22 Tell Old Bill (Take 6), summer 2005, unknown location
23 A Change Is Gonna Come, March 28, 2004, Apollo Theater, NYC


Disk 1 > Tracks 3, 8, 9 & 10 previously uncirculating. Tracks 1, 5, 6-11, 20 & 21 upgrades. Tracks 17 & 18 newly circulating.
Disk Two> Tracks 7,8,9,13,14,15 previously uncirculating. Tracks 1, 6, 10, 11, 17 & 18 upgrades.
Disk Three> Tracks 4-9 and 15-18 previously uncirculated. Track 14 upgrade.

2008-jan-10 @ 12:41 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


...

(det räcker som sagt med att känna att man skulle kunna leva utan att dikta, för att överhuvudtaget inte få göra det)

2008-jan-09 @ 11:04 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0)


RSS 2.0